مقالات

آموزش کامل کار با دنده‌اتوماتیک

دنده‌اتوماتیک

دنده‌اتوماتیک که جزو اختراعات بسیار مهم در صنعت خودرو است، رانندگی را نسبت به دنده دستی آسان‌تر نموده است. به‌خصوص افرادی که قرار است ساعت‌ها به رانندگی مشغول باشند و در شهرهای شلوغ رانندگی کنند بهتر این موضوع را درک می‌کنند. لازم است بدانید بر روی دنده‌ی اتوماتیک خودروهای مختلف، حروف لاتینی ثبت‌شده است که هرکدام از آن‌ها معنا و مفهوم خاص خود را می‌دهد ازاین‌رو ما سعی کرده‌ایم در ادامه به توضیح این علائم بپردازیم.

دنده‌اتوماتیک در خودروهای مختلف

بسیاری از افراد هنگامی‌که چندین سال با خودرو دنده دستی رانندگی کردند، وقتی بخواهند خودرو خود را از دنده دستی به اتوماتیک تغییر دهند در ابتدا کمی نگران خواهند بود زیرا عادت اینکه پدال کلاچ زیر پایشان احساس نشود کمی گیج‌کننده است. اما به‌طورکلی باید بدانید استفاده از دنده‌ی اتوماتیک در خودرو هیچ تفاوتی با دنده دستی ندارد و رانندگی آن نیز یکی است. اما در حین رانندگی با خودروهای دنده‌اتوماتیک نیاز است که نکاتی مدنظر رانندگان قرار بگیرد این امر به راننده کمک می‌کند تا بهترین استفاده را از خودرو داشته باشد.

نحوه رانندگی با دنده‌اتوماتیک

ازجمله اجزای مهم در خودروها انواع گیربکس است که نیروی اصلی حرکت را به چرخ‌ها انتقال می‌دهند. گیربکس میزان نیرو را تنظیم می‌کند به‌طوری‌که در ماشین‌های دنده دستی با تغییر دنده می‌توان به تنظیم میزان نیروی که چرخ‌ها وارد می‌شود، پرداخت و این امر درنهایت منجر به بالا یا پایین کردن شتاب خودرو می‌شود. اما در ماشین‌های دنده‌اتومات، گیربکس اتومات این وظیفه را بر عهده دارد ازاین‌رو شما دیگر نیاز نیست که برای تنظیم سرعت، دنده‌ای را تغییر دهید. اولین نکته مهم که در خصوص رانندگی با ماشین دنده‌اتوماتیک باید بدانید این است که در قسمت پدال شما کلاچ را نداشته که طبیعتاً کنترل دو پدال گاز و ترمز بسیار راحت‌تر از کنترل ۳ پدال خواهد بود.

مزایای دنده‌ی اتوماتیک چیست؟

مزایای دنده‌ی اتوماتیک چیست؟

هنگامی‌که بحث دنده‌اتوماتیک پیش می‌آید به‌طورکلی به این موضوع پی می‌بریم که اجازه تنظیم سرعت ماشین به دست راننده نیست؛ اما شاید برای شما هم سؤال پیش بیاید که آیا این امر جز مزایای استفاده از دنده‌اتومات است یا محدودیت به شمار می‌رود. طبیعتاً آموزش رانندگی با دنده‌ی اتوماتیک وقتی دیگر نیاز به آموزش در خصوص کلاچ و دنده نیست دردسرهای زیادی از روی دوش افراد برداشته می‌شود و به‌راحتی می‌توان بر روی کنترل ماشین و دیگر مسائل تمرکز کرد. همچنین دیگر مزیت دنده‌اتومات برای رانندگی در خیابان‌های شلوغ و پرترافیک است. به‌طوری‌که با استفاده از این ماشین‌ها دیگر نیاز نیست که هرچند دقیقه یک‌بار با دنده و کلاچ درگیر شوید.

همچنین بخوانید: دلایل سوراخ شدن باک و علت نشتی بنزین چیست؟

معنای حروف در دنده‌اتوماتیک

بررسی حرف p در دنده‌اتومات

همان‌طور که گفته شد بر روی دنده‌اتوماتیک حروف انگلیسی خاصی با معانی متفاوت درج‌شده است که آشنایی با این حروف به شما کمک می‌کند تا نحوه استفاده صحیح از دنده‌ی اتوماتیک را فراگیرید. یکی از این حروف، حرف پی بوده که مخفف کلمه پارک است. وقتی دنده‌ی اتوماتیک در این حالت قرار دارد درواقع ماشین دز حالت پارک است و در این صورت شما هر کاری کنید ماشین راه نمی‌افتد. در ماشین‌های دنده‌ای همان‌طور که میدانید اگر بخواهید با روشن بودن ماشین، ماشین حرکت نکند لازم است ترمز بگیرید و ماشین خلاص باشد و در حالت خاموش بودند برای عدم حرکت ماشین، نباید ماشین خلاص باشد. این امر به‌صورتی بوده که هیچ‌کدام از این پیچیدگی‌ها در ماشین‌های اتومات وجود ندارد. پس رانندگی با این ماشین‌ها بسیار آسان است و درحالی‌که شما بخواهید ماشین حرکت نکند تنها کافی است ماشین را روی حرف p قرار دهید.

حرف R و N در دنده‌اتومات

حرف R و N در دنده‌اتومات

حرف R در ماشین دنده‌اتوماتیک به معنای Reverse است. این کلمه معنای بازگشت به عقب را می‌دهد. بااین‌حال وقتی ماشین دنده‌اتومات بر روی حرف r قرار می‌گیرد به معنای دنده‌عقب است. در این حالت بارها کردن ترمز ماشین دنده‌اتوماتیک به سمت عقب حرکت می‌کند. حرف ان دیگر حرف انگلیسی بر روی دنده‌اتومات خودرو است. این حالت از دنده‌اتومات، وضعیت خلاص است و حالت خنثی مشابه حالت خلاص دنده‌های خودروهای دنده دستی است.

D وضعیت حرکت در ماشین اتومات

و اما دیگر حرف انگلیسی بر روی دنده‌اتومات، حرفه دی بوده که نشان‌دهنده وضعیت حرکت است. هنگامی‌که شما بخواهید ماشین خود را به حرکت درآورید باید دنده را در این حالت قرار دهید. علاوه بر این لازم است بدانید گاهی اوقات در کنار این حروف اعداد یک تا ۳ نیز مشاهده می‌شود که این اعداد جهت بالا بردن سرعت به‌خصوص در سربالایی‌ها است. مثلاً وقتی شما عدد دو را انتخاب می‌کنید گیربکس تنها از دنده‌یک و دو جهت حرکت استفاده خواهد نمود.

مراحل رانندگی با ماشین اتوماتیک

مراحل رانندگی با ماشین اتوماتیک

برای رانندگی با ماشین دنده‌اتوماتیک لازم است نکاتی مدنظر قرار گیرد. اولین نکته این بوده که در این خودرو نیز همچون خودروهای دنده دستی ابتدا باید بعد از سوارشدن صندلی، آینه و دیگر موارد را تنظیم کنید و پدال گاز و ترمز را چک نمایید.

پس‌ازاین لازم است که پایتان را بر پدال ترمز قرار بدهید سپس آن را تا انتها فشار بدهید تا ماشین روشن شود. بیشتر ماشین‌های دنده‌اتومات امروزی به‌گونه‌ای هستند که بدون قرار دادن پا روی پدال ترمز روشن نمی‌شوند. پس‌ازاین در مرحله بعد و قبل از اینکه پا را از روی پدال ترمز بردارید باید دنده را به حالت دی یا R تنظیم کنید. در مرحله چهارم ترمزدستی را خوابانده و به‌آرامی پای خود را از روی پدال ترمز بردارید و کم‌کم پدال گاز را فشار دهید تا ماشین به حرکت درآید. جهت توقف نیز می‌توانید پا را از روی پدال گاز برداشته و به‌آرامی بر روی پدال ترمز بگذارید. پس‌ازاینکه توقف کردید و پارک را به‌صورت کامل انجام دادید لازم است دنده را در حالت پی قرار دهید.

همچنین بخوانید: آنچه باید در خصوص تعویض دیسک و صفحه کلاچ بدانید

اشتباهات رانندگی با دنده‌اتوماتیک

در هنگام رانندگی با ماشین دنده‌اتوماتیک باید نکاتی را مدنظر قرار دهید. یکی از اشتباهاتی که بسیاری از افراد با این ماشین‌ها به آن دچار می‌شوند این است که مشابه خودروهای دنده‌ای ابتدا ماشین را به حالت خلاص درآورده و دور موتور را بالا می‌برند و پس‌ازاین دنده را در حالت دی قرار داده و حرکت می‌کنند. این عمل بسیار اشتباه بوده و آسیب زیادی به گیربکس‌های اتوماتیک وارد می‌کند. همچنین دقت داشته باشید بعد از روشن کردن موتور خودرو اتوماتیک نباید بلافاصله به دنبال سرعت‌بالا باشید به‌طوری‌که باید به موتور خودرو اجازه دهید تا کم‌کم افزایش سرعت داشته باشد لذا گیربکس‌های اتوماتیک معمولاً برای سرعت‌بالا به‌صورت ناگهانی مناسب نیستند.

اشتباه تعویض دنده در هنگام حرکت

دیگر اشتباه رانندگی با خودرو دنده‌اتومات، تعویض دنده در هنگام حرکت است. به‌طوری‌که بدون گذاشتن پا از روی پدال ترمز دنده را در حالت پی تغییر می‌دهند این امر که برای سیستم انتقال قدرت ضرر زیادی دارد و موجب استهلاک گیربکس‌ها در مدت‌زمان کمی خواهد شد‌.

حالت خلاص خودرو اتومات در سرپایینی‌ها

حالت خلاص خودرو اتومات در سرپایینی‌ها

نکته دیگر که باید به آن توجه داشته باشید این است که به‌هیچ‌عنوان نباید در سرپایینی‌ها خودرو اتوماتیک را به حالت خلاص دربیاورد. شاید دز نگاه کلی شما فکر کنید که این کار می‌تواند سوخت شما را کاهش دهد اما ازآنجایی‌که در این صورت روان کاری دنده‌ها انجام نمی‌شود طبیعتاً صدمات زیادی در پی خواهد داشت. همچنین این کار فشار دوچندانی به شیر برقی‌های گیربکس وارد کرده و ازآنجایی‌که تعویض این شیرها هزینه قابل‌توجهی برای شما به همراه دارد پس طبیعتاً به‌صرفه نیست. نکته دیگر که باید بدانید این است که حتی در پشت چراغ‌قرمز نباید دنده را به حالت خلاص دربیاورید. زیرا وقتی خودرو اتوماتیک در حالی دی متوقف شود به گیربکس‌ها فشار کمتری وارد می‌کند.

نکات مهم دیگر در خودرو اتومات

علاوه بر آنچه بیان شد یکی دیگر از نکات بسیار مهم در رانندگی با خودروهای دنده‌اتوماتیک این بوده که به‌هیچ‌عنوان نباید قبل از توقف کامل خودرو دنده را بر روی حالت پارک قرار دهید زیرا در این صورت شما به خودرو فرمان ایست خواهید داد اما خودرو درحرکت است و این امر صدمات بسیار زیادی برای گیربکس ماشین در پی دارد. همچنین دقت داشته باشید که در ماشین‌های دنده‌اتوماتیک نیز لازم است که روغن گیربکس به‌صورت دوره‌ای تعویض شود و این تصور اشتباه است که بسیاری از رانندگان فکر می‌کند باید روغن فابریک کارخانه داخل گیربکس بماند. علاوه بر این برای کارکرد بهترِ خودرو دنده‌ی اتوماتیک باید سعی کنید هیچ‌وقت باک سوخت را خالی نگذارید.

سخن پایانی

خودروهای دنده‌اتوماتیک که امروزه روانه بازار شده‌اند مزایای زیادی برای رانندگی در شهرهای شلوغ به همراه دارد. به‌طورکلی می‌توان گفت رانندگی با دنده‌ی اتوماتیک تفاوت چندانی با دنده دستی ندارد اما آشنایی با حروف انگلیسی درج‌شده بر روی این دنده می‌تواند کمک شایانی به رانندگان بکند.

شجاع پارت تامین کننده قطعات یدکی خودرو در کمترین زمان ممکن میتواند بهترین محصولات را با نازلترین قیمت در خدمت شما عزیزان قرار دهد.

‫0/5 ‫(0 نظر)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *