مقالات

دریچه هوا

دریچه هوا

دریچه موتور یکی از اجزای اصلی خودرو است که وظیفه عمده آن تنظیم میزان هوای وارد شده به موتور است. در این مقاله تصمیم داریم درباره نحوه عملکرد دریچه هوا و علل خراب آن، اطلاعات مختصر و مفیدی را در اختیار شما بگذاریم.

دریچه هوا

وظیفه اصلی دریچه هوای خودرو این است که میزان هوای ورودی به انژکتور موتور را تنظیم کند. امروزه با پیشرفت تکنولوژی سیستم ورودی هوا در خودروهای جدید جانشین کاربراتور خورو‌های قدیمی می‌شوند.

در این سیستم‌ها انژکتور بین سوپاپ‌های دریچه هوا نصب می‌شوند. در نتیجه این امر، هوا و سوخت خودرو با نسبتی مناسب وارد موتور خودرو می‌شوند.

اکثر اتومبیل‌های جدید، مجهز به سیستم‌های انژکتور چند ورودی می‌باشند. در این اتومبیل‌ها کنترل کردن هوا تنها به عهده دریچه هوا است.

همچنین بخوانید: سوزن انژکتور چیست؟ 

کاربرد دریچه هوا

دریچه هوا عملا میزان هوای ورودی به موتور را بر حسب فشار وارده بر پدال تنظیم می‌کند. تغییرات میزان هوای ورودی، روی میزان سوخت ورودی هم تاثیر مستقیم دارد. تا نسبت آن دو متناسب بماند.

کلید کنترل میزان هوای ورودی بین محفظه فیلتر هوا و مانیفولد اگزوز خودرو قرار می‌گیرد. این دریچه به سنسور اندازه گیری جریان هوا وصل می‌شود. البته در برخی موارد این کلید در کنار سنسور تعبیه می‌شود.

کاربرد دریچه هوا

نحوه عملکرد دریچه‌های هوا

در سیستم‌هایی که مجهز به کنترل هوای دستی هستند، پدال گاز از طریق سیم سوپاپ به چرخبندی دریچه هوا وصل می‌شود. و چرخبندی از طریق یک موتور برقی کنترل می‌شود. سنسور مذکور موقعیت پدال گاز را به واحد کنترل موتور انتقال می‌دهد.

سپس واحد کنترل موتور، از این اطلاعات به منظور باز و بسته کردن سوپاپ‌های این دریچه استفاده می‌کند. هرچه فشاری که بر پدال وارد می‌شود بیشتر باشد، دریچه هوا هم مقدار بیشتری باز می‌شود.

سنسور کنترل موقعیت موتور، اطلاعات رسیده از این دریچه را به واحد کنترل منتقل می‌کند. با توجه به میزان باز شدن دریچه‌ی هوا واحد کنترل موتور مقدار سوختی که می‌بایست به سمت موتور روانه شود، را تخمین می‌زند.

علت خرابی دریچه هوا

دریچه هوا در اثر پسماند‌های کربنی دچار گرفتگی می‌شود. نقص در عملکرد فیلتر هوا به مسدود شدن این قطعه منجر می‌شود. گاهی مشاهده می‌گردد که سیم سوپاپ پاره شده و این مانع از عملکرد صحیح  این دریچه می‌شود.

یکی دیگر از دلایل خرابی این دریچه ایجاد نقص در سنسور موقعیت دریچه‌ی هوا است. اگر این سنسور به خوبی عمل نکند، اطلاعات اشتباهی در مورد موقعیت سوپاپ به بخش کنترل موتور می‌دهد. که باعث بروز خطا در روند کار موتور می‌شود.

نحوه عملکرد دریچه هوا

نکات مهم درباره استفاده از دریچه‌های هوا

از جمله نکات مهم برای استفاده صحیح از دریچه‌های هوا، توجه به اجزای حساس این سیستم، نظیر شیرموتوری وپتانسیومتر است.

نحوه نگهداری شیر موتوری

شیرموتوری هرگز قابلیت تعمیر و بازسازی ندارد. محور این قطعه به هیچ عنوان نباید تحت فشار، چرخش و یا کشش باشد. چرا که منجر به آسیب جدی و جبران ناپذیر به قطعه می‌شود. اما برای تمیز کردن شیر موتوری به روشی که در زیر به اختصار توضیح می‌دهیم توجه کنید:

اگر دوده زیاد بر روی نوک شیرموتوری و قسمت نشیمنگاه آن، در بدنه دریچه هوا انباشته شده باشد، به کمک تکه‌ای پارچه تمیز و بدون پرز آن محدوده را تمیز کنید. البته نحوه حرکت پارچه باید به گونه‌ای باشد که، هیچ نیروی فشاری و یا چرخشی به محور شیر موتوری وارد نشود.

هرگز شیرموتوری آلوده را با شوینده‌ها و یا بنزین تمیز نکنید. چون ماده روانکاری شفت شیرموتوری به علت تماس با مواد مذکور به کلی از بین می‌رود. همچنین در اثر شستشو با این مواد، دوده و ذرات گرد و غبار نشسته بر روی نوک شیرموتوری، به داخل موتور راه پیدا می‌کند. و شیر موتوری را از انجام فعالیت باز می‌دارد.

‫0/5 ‫(0 نظر)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *