وظیفه کنترل و هماهنگی اجزای مختلف یک خودروی انژکتوری، برعهده وسیلهای به نام ECU یا کامپیوتر خودرو است. این وسیله دارای بخشهای مختلفی در سراسر خودرو و موتور است. همچنین اطلاعاتی را پیرامون بخشهای مختلف یک خودرو جمع آوری کرده و تجزیه و تحلیل میکند.
ECU یا کامپیوتر خودرو
ECU به یک قطعه الکترونیکی در خودروهای انژکتوری اطلاق میگردد که به وسیلهی سنسورهایی که در بخشهای مختلف خودرو و موتور قرار دارند، اطلاعاتی را پیرامون نحوه کارکرد خودرو و موتور جمع آوری میکند. هر ECU شامل چندین سنسور مختلف میباشد که در ذیل آن هارا معرفی میکنیم:
- سنسور TPS یا موقعیت دریچه گاز
- سنسور دمای آب CTS
- سنسور دور موتور یا RPM
- سنسور اکسیژن
- سنسور فشار داخل مانیفولد
- سنسور دمای هوا ATS
این سنسورها که در بخشهای مختلف خودرو قرار دارند. اطلاعاتی را با توجه به نوع و عملکرد خود جمع آوری کرده و به بخش مرکزی یعنی ECU منتقل میکنند. سپس کامپیوتر مرکزی این اطلاعات را تجزیه و تحلیل کرده و طبق آن اطلاعات بخشهای مختلف خودرو را کنتل میکند. تقریبا میشود گفت این قطعه در خودرو مانند سیستم عصبی انسان کار میکند و یکی از قطعات حیلتی خودرو محسوب میشود.
همچنین بخوانید: شمع خودرو
وظایف ECU
این قطعه وظایف زیادی در خورو بر عهده دارد. از جمله آنها نمایش وضعیتهای مختلف، مانند میزان سوخت، میزان باد لاستیک، وضعیت باز و بسته بودن دربها و همچنین تنظیم عملکردهای مختلف مانند تنظیم مصرف سوخت، تنظیم میزان آلایندگی و همچنین تنظیم دمای موتور و خودرو میباشد. این قطعه با ساختار و عملکرد خود تقریبا بخش عمدهای از وظایف خودرو را برعهده دارد. یکی از مهمترین آنها تنظیم میزان پاشش سوخت در انژکتور خودرو میباشد. در صورت اختلال در آن موتور به درستی کار نمیکند و باعث افزایش میزان آلایندگی میشود.
از عمده وظایف دیگر کامپیوتر خودرو در موتور میشود به تنظیم نسبت هوا به سوخت، کنترل زمان استراحت و احتراق، کنترل زمانبندی متغیر سوپاپ و کنترل الکترونیکی سوپاپ اشاره کرد.
ECU دارای دو نوع حافظه موقت و دائم میباشد به این صورت که حافظه موقت با خاموش شدن خودرو پاک میشود ولی با اینحال قابل بازگردانی است در حالی که حافظهی دائمی با خاموش شدن خودرو پاک نمیشود و در حکم سیستم عامل کامپیوتر برای ECU است و اگر به هر دلیلی پاک شود قابل بازگردانی نیست و ECU بلا استفاده میشود و میتوان گفت سوخته است.
مواردی که باعث آسیب به ECU میشوند
خیس شدن پینهای کامپیوتر خودرو
اگرچه صفحات داخلی و پینهای موجود در کامپیوتر خودرو با ماده فیبر مانندی پوشیده شدهاند و احتمال خیس شدن آنها تا حدودی کاهش یافته ولی همچنان بخشهایی از آن یعنی پینهای نری خارجی سوکت ECU بدون محافظت هستند و در معرض خیس شدن قرار دارند. در صورت خیس شدن باعث اتصال شده و آسیب میبینند. پس در صورت باز کردن ECU کاملا احتیاط لازم را به جا آورید تا از خیس شدن و آسیب دیدن کامپیوتر خودرو جلوگیری کنید.
دست زدن به پینهای ECU
بدلیل حساسیت بالای پینهای ECU و وجود الکتریسیته ساکن در بدن، هرگونه تماس دست با پینهای ECU موجب آسیب دیدگی کامپیوتر خودرو میشود. از آن جایی که الکتریسیته بدن گاهی اوقات به بالای ۱۰۰۰ ولت میرسد. بهتر است از دست زدن به پینهای ECU شدیدا خود داری کنید؛ زیرا میتواند باعث آسیب جدی به پینها شود.
جدا کردن کابل باطری خودرو زمانیکه اتومبیل روشن است
قطع کردن اتصال کابل خودرو به هنگامی که خودرو روشن است، باعث ایجاد نوسانات شدید در کامپیوتر خودرو میشود. همچنین شدیدا روی قسمتهای حساس خودرو از جمله تمامی قسمتهای الکترونیکی به خصوص ECU تاثیر مخرب گذاشته و باعث بروز آسیب دیدگی جدی میشود و به دلیل گران بودن این قطعات، از این کار شدیدا خودداری کنید.